Skip to content

Vakopleiding autonoom beeldend kunstenaar

Alles over de Vakopleiding 

Word autonoom beeldend kunstenaar!

Het is geweldig om autonoom beeldend kunstenaar te zijn. Want beeld je eens in: je beheerst verschillende kunstdisciplines en technieken, hebt een eigen visie en stijl ontwikkeld en kunt je uitdrukken zoals jij dat wilt! Dat is toch een verrijking van je leven?

De Vakopleiding van Kunstacademie Friesland geeft je deze mogelijkheid. In de Vakopleiding leer je werken in verschillende kunstdisciplines, zoals schilderen, tekenen, beeldhouwen, keramiek, grafiek, fotografie en video. Je verdiept je inhoudelijk en leert een visie te ontwikkelen.

Ben je geïnteresseerd? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dat kan telefonisch, via mail of het contactformulier.

Wat houdt de studie in

De Vakopleiding kent vier pijlers:

 

  • Theorie
  • Techniek
  • Artistiek
  • Professionaliteit

 

Visie

Binnen alle pijlers ligt de nadruk op het ontwikkelen van een eigen beroepshouding en visie. Een visie die verder gaat dan je eigen werk. Je leert je werk te plaatsen in een kunsthistorische en maatschappelijke context en creëert een eigen ruimte in dit speelveld.

Fasen en modules

FASE 1

(totaal 194 stp)

FASE 2

(totaal 198 stp)

FASE 3

(totaal 96 stp)

Vast en variabel gedeelte
Zoals je ziet bestaat de Vakopleiding uit drie fasen en diverse modules. Elke fase kent een vast en variabel gedeelte. Het vaste deel wordt aangeduid als ‘verplichte ruimte’. In het variabele deel kies je zelf modules uit de ‘gebonden keuzeruimte’ en ‘vrije ruimte’. Zo kun je je verder ontwikkelen in specifieke disciplines passend bij je interesses, ambities of gekozen studiepad.
 

Inhoud
De verplichte modules starten in september en gaan in eerste instantie in op procesmatig werken, kunstbeschouwing en -filosofie, reflectie en het verder ontwikkelen van techniek. Wat betekent kunst voor jou, en welke vorm past bij jou? Je ontdekt steeds beter waar je als kunstenaar voor staat.

Studenten die wat verder in de opleiding zijn, volgen verplichte modules die gericht zijn op het verder ontwikkelen van een eigen beeldtaal en visie. Ook werken ze toe naar een expositie. In latere fasen van de opleiding schrijf je een scriptie en heb je maandelijkse coachingsgesprekken. Elke deelfase wordt afgesloten met een werkbespreking/evaluatie. De afstudeerfase sluit af met een afstudeertentoonstelling die beoordeeld wordt door een examencommissie.
 

Vragen?
Heb je vragen? Bel of mail ons gerust: 058-2136542 of info@kafrl.nl. Je kunt ook ons contactformulier invullen

> klik hier om weer naar boven te gaan

“Studeren aan de Kunstacademie is steeds een ontdekkingsreis. Door kunstgeschiedenis,  het toepassen van verschillende materialen en het vinden van mijn eigen thematiek”.

Hielke de Jong (in zijn 2e jaar op de Kunstacademie)

Vakopleiding_Impressie_1
Vakopleiding_Impressie_2
Vakopleiding_Impressie_3

Hoe kun je starten:

-1- Maak een afspraak.
Ben je geïnteresseerd in het volgen van de Vakopleiding? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek bespreken we onder andere je wensen en ambities, de toelatingseisen, je niveau en eventueel je portfolio. Op basis hiervan geven we je studieadvies. Maak telefonisch of per mail een afspraak (info@kafrl.nl / 058-2136542) of vul ons contactformulier in.

-2- De instaptoets
Na het adviesgesprek doe je de online instaptoets. Hierin krijg je een korte opdracht en kun je eigen werk ter beoordeling uploaden. De toets wordt door docenten van de toelatingscommissie beoordeeld. Haal je de instaptoets, dan ben je toegelaten tot de Vakopleiding en krijg je een advies voor een te volgen studieroute. De kosten voor de instaptoets zijn € 32,50

Let op: behaalde studiepunten tellen pas mee als je de instaptoets behaald hebt.

Andere mogelijkheden voor toelating

Voltooien van de Vooropleiding
Als je onze Vooropleiding positief afsluit, dan krijg je een certificaat dat toegang geeft tot de eerste fase van de Vakopleiding Beeldend Kunstenaar van Kunstacademie Friesland. Je hoeft dan dus geen instaptoets te doen.

 

Specifieke certificaten
Met een certificaat van een van de onderstaande modules hoef je geen instaptoets te doen en heb je direct toegang tot de eerste fase van onze Vakopleiding Autonoom Beeldend Kunstenaar:

 

Vrijstelling of vrijstellingstoets
Is er verwantschap tussen een eerder gevolgde opleiding/cursus en een deel van de Vakopleiding? Dan wordt op grond van inhoud, niveau en omvang bepaald of (een deel van) een fase kan worden vrijgesteld.
Studenten die geen verwante opleiding volgden, maar door ervaring in aanmerking menen te komen, kunnen dit laten toetsen. De vrijstellingstoets is deels digitaal en deels mondeling. Na deze toets krijg je een bindend studieadvies waarin een persoonlijk studieplan wordt meegenomen. De kosten voor de vrijstellingstoets zijn € 125,-.

 

Brochure Vakopleiding

Download de brochure van onze Vakopleiding
Wanneer je de brochure print, kun je deze tot een boekje vouwen.

 

Vragen?
Heb je vragen? Bel of mail ons gerust: 058-2136542 of info@kafrl.nl. Je kunt ook ons contactformulier invullen.

> klik hier om weer naar boven te gaan

Vakopleiding_Impressie_6
Vakopleiding_Impressie_5
Vakopleiding_Impressie_4

Studietempo/belasting:

Studiebelasting/Studietempo/belasting
In principe staat er voor de Vakopleiding een studieduur van 5 jaar. Maar je mag er ook langer over doen. Bijvoorbeeld wanneer je eerst de verplichte onderdelen wilt volgen en later pas de vrije keuzeruimte in wilt vullen. Je kunt de studiebelasting in de vrije ruimte naar eigen inzicht spreiden. Een regulier studietempo is er dus niet. Maar gemiddeld doen studenten 2 jaar over fase 1, 2 jaar over fase 2 en 1 jaar over fase 3. We adviseren je graag over een studietempo dat past bij jouw werk- en privéomstandigheden. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

Studiepunten
Studiepunten drukken de gewogen studiebelasting uit. Eén studiepunt staat gelijk aan 2,5 uur studiebelasting. Daarin is ook tijd voor het uitwerken van opdrachten thuis meegenomen. Per fase en deelfase wordt aangegeven hoeveel studiepunten je moet verzamelen.

Werkbespreking (drempelmomenten)
Twee keer per jaar, in april en september, zijn er evaluatiedagen. Op deze dagen vinden werkbesprekingen en -presentaties plaats. De werkbesprekingen zijn drempelmomenten voor een volgende (deel)fase of het diploma. Na een positief afgeronde werkbespreking ontvang je een (deel)fasecertificaat óf je diploma. Je schrijft zelf in op een evaluatiedatum passend bij jouw studieplanning. De afstudeerfase sluit af met een afstudeertentoonstelling die beoordeeld wordt door een examencommissie.

Vragen?
Heb je vragen? Bel of mail ons gerust: 058-2136542 of info@kafrl.nl. Je kunt ook ons contactformulier invullen.

 

> klik hier om weer naar boven te gaan

Evaluaties:

Met elke student evalueren we regelmatig zijn of haar beeldend proces en beeldend product. Wil je weten hoe onze evaluatieformulieren eruit zien? Bekijk ze hier:

Kosten

Wat zijn de kosten van de Vakopleiding? De verplichte onderdelen zijn per fase:

  • Fase 1 € 1936,50
  • Fase 2 € 1904,50
  • Fase 3 € 1955,00

 

Deze bedragen zijn exclusief de kosten voor de keuzemodules, deze vind je in de studiegids 2019-2020. Keuzemodules kunnen (onderdelen van) een dag, weekend of meerdaagse zijn, óf modules uit de Zomeracademie.

Een regulier studietempo is er dus niet. Maar gemiddeld doen studenten 2 jaar over fase 1, 2 jaar over fase 2 en 1 jaar over fase 3. We adviseren je graag over een studietempo dat past bij jouw werk- en privéomstandigheden.


Vragen?

Heb je vragen? Kom je er niet uit? Bel of mail ons:058-2136542 of info@kafrl.nl
Je kunt natuurlijk altijd ook ons contactformulier invullen.

> klik hier om weer naar boven te gaan

> Individuele coaching

Voor (aankomend) beeldend kunstenaars die zich onder professionele begeleiding verder willen ontwikkelen, bieden wij individuele coaching. De coachingsbijeenkomsten kunnen gericht zijn op de inhoudelijke kant van je werk, maar ook op de praktische en de zakelijke aspecten van het kunstenaarschap.
Middels gesprekken, reflectie of opdrachten krijg je handvatten om nieuwe stappen te zetten. Je kunt hiermee meer richting geven aan je werk(proces) en een duidelijker (toekomst)beeld vormen van jezelf als kunstenaar.

Eenmalig of traject van 12 of 24 weken
Coaching is mogelijk in trajecten van 12 of 24 weken, of op het moment dat je er behoefte aan hebt. Op onze website vind je van iedere coach een beschrijving van zijn/haar werkterrein, expertise en werkwijze, zodat je zelf een keuze kunt maken voor een coach die het best bij jou en je doelen past. Voor een vrijblijvend adviesgesprek, aanmelding of verdere informatie kun je mailen of bellen met Natasja Knap. Zij is bereikbaar via n.knap@kafrl.nl of 06 4632 4790. Onze coaches zijn CRKBO-geregistreerd, hebben ieder een eigen artistieke praktijk en hebben de gedragscode Coachen KAF ondertekend.

Vragen?
Heb je vragen? Bel of mail ons gerust: 058.2136542 of info@kafrl.nl. Je kunt ook ons contactformulier invullen.