Word vriend van het Gilde

Het GILDE is de vriendengroep van Kunstacademie Friesland. Vrienden nemen deel aan de speciale kunstexcursies, lezingen en reizen. Deze gelegenheden bieden de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, kennis te vergaren en te delen. De Stichting Gilde van Kunstacademie Friesland zorgt voor het actief ondersteunen van vernieuwingen, activiteiten en praktische zaken.

Gezel

VANAF€ 40

 • Lidmaatschap Gilde-Gazette (nieuwsbrief)
 • Excursies, lezingen en exposities
 • Unieke zeefdruk (ieder lidmaatschapsjaar)
 • Verzameldoos (na 3 jaar lidmaatschap)
 • Wissellijst (na 5 jaar lidmaatschap)

Als Gezel ontvangt u:

klik hier om te lezen wat u als gezel ontvangt

Elk jaar een zeefdruk. Deze zeefdruk op papierformaat 30 x 40 cm wordt ontworpen door een docent/beeldend kunstenaar van Kunstacademie Friesland. Vanaf de eerste afstudeertentoonstelling in 2020 kiest de jury elk jaar 1 afstudeerkandidaat om een ontwerp te maken voor het jaar erna. Doordat de zeefdrukken elk jaar hetzelfde formaat hebben, kan er een handzame en exclusieve collectie opgebouwd worden.

Na 3 jaar als Gezel ontvangt u extra een zuurvrije doos, waarin de collectie verzameld kan worden. Na 5 jaar als Gezel ontvangt u extra een wissellijst op het formaat 30 x 40 cm.

Uitnodigingen voor exclusieve Vriendenreizen, lezingen en -excursies

Uitnodigingen voor lezingen en voorbezichtigingen van (afstudeer-)tentoonstellingen

Gratis toezending mailing van het Gilde Gazette met nieuws over Kunstacademie Friesland, ontwikkelingen en informatie over kunst, tentoonstellingen en bijeenkomsten.

Een gezel betaalt vanaf € 40,- per jaar

Meester

VANAF € 75

 • Lidmaatschap Gilde-Gazette (nieuwsbrief)
 • Excursies, lezingen en exposities
 • Unieke zeefdruk (ieder lidmaatschapsjaar)
 • Verzameldoos (na 3 jaar lidmaatschap)
 • Wissellijst (na 5 jaar lidmaatschap)
 • Uniek kunstwerk uit kleine oplage (ieder lidmaatschapsjaar)

Als Meester ontvangt u:

klik hier om te lezen wat u als meester ontvangt

Alle voorgaande voordelen, beschreven bij GEZEL.

Plus een uniek kunstwerk in kleine oplage. De techniek hiervan, kan per jaar verschillend zijn, heeft een kleinere oplage en is meer exclusief doordat er meer handwerk aan te pas komt. Grafische technieken die voor deze unieke prent gebruikt wordt, kunnen zijn: monoprint, droge naald (etstechniek) of hoogdruk (lino- of houtsnede). Déze prent wordt door een beeldend kunstenaar/docent van Kunstacademie Friesland gemaakt of door een door de jury gekozen student.

Een Meester betaalt vanaf € 75,- per jaar.

Mecenas

VANAF € 300

 • Lidmaatschap Gilde-Gazette (nieuwsbrief)
 • Excursies, lezingen en exposities
 • Unieke zeefdruk (ieder lidmaatschapsjaar)
 • Verzameldoos (na 3 jaar lidmaatschap)
 • Wissellijst (na 5 jaar lidmaatschap)
 • Uniek kunstwerk uit kleine oplage (ieder lidmaatschapsjaar)
 • Diner met bestuur, directie en kunstenaars
 • Naamsvermelding mecenas atelier

Als Mecenas ontvangt u:

klik hier om te lezen wat u als mecenas ontvangt

Alle voorgaande voordelen, beschreven bij GEZEL en MEESTER.

Uw naam wordt vermeld op de deur van het MECENAS- atelier van de Kunstacademie.

Eén keer per jaar dineert u samen met het bestuur van het Gilde, directie Kunstacademie plus kunstenaars.

Een Mecenas betaalt vanaf € 300,-

Grotere bedragen sponsoren kan ook. U kunt bijvoorbeeld een atelier met uw naam / eigen gekozen naam sponsoren. Ook andere mogelijkheden en ideeën zijn bespreekbaar.

Kunstcadeau’s voor Meester, Gezel & Mecenas

Gilde ontwerp opdracht Zeefdruk 2021

Winnaar 2021: Dirk Remco Hageman, met zijn zeefdrukontwerp “Ovaal”. Deze zeefdruk krijgt elke Gezel, Meester en elke Mecenas van het Gilde dit handdrukwerk.

In mijn werk onderzoek ik het spanningsveld tussen orde en toeval.

Meestal maak ik mijn werk al drukkend of tekenend, er is wel een bepaald uitgangspunt maar het uiteindelijke resultaat moet ook voor mijzelf altijd een verassing zijn.

In het algemeen maak ik litho’s, maar bij deze prent heb ik gekozen voor zeefdruk (ook vanwege de hogere oplage). Dit is eigenlijk een sjabloon techniek, waarbij je elke kleur apart drukt. Zo’n zeef is open of dicht, de inkt wordt door het raam gedrukt op het onderliggende papier en waar de zeef open is kan de inkt erdoorheen en dus afdrukken.

 

Zeefdruk is vooral goed in kleur en vlakken en wat minder in handschrift of subtiele detaillering, het is  een beetje een onpersoonlijke techniek. Dit mechanische  is gecombineerd met een vlak waarin een organische huid is gemaakt, zodat de geometrische vorm wordt aangetast. Door gebruik te maken van transparante kleuren ontstaat een gelaagd beeld waarbij niet duidelijk is wat voor en achter is. Je ogen willen er graag een drie dimensionale vorm in zien, maar al snel klopt dat beeld niet meer.

 

Er zijn geen opzettelijke verwijzingen naar een wereld buiten het beeld zelf, dus met de werkelijkheid heeft het werk niet zoveel te maken, (dat neemt niet weg dat je er natuurlijk van alles in mag zien).

 

Dirk Remco Hageman

Ovaal , Dirk Remco Hageman

Gilde ontwerp opdracht Linoleumsnede 2021

Winnaar 2021: Betty van der Kamp, met zijn linoleumsnede “Naamloos”. Naast de zeefdruk, ontvangt elke Meester, Mecenas van het Gilde ook dit handdrukwerk.

De linoleumsnede verbeeldt voor mij de weerbarstigheid van de natuur. Vier uitbottende takjes, die ondanks alle dreiging standhouden.

Ik schepte de maan
in mijn schotel, en goot hem
weg met het water

Ryuho (1601-1672)

Mooier dan in deze haiku kan ik het niet verwoorden. Dit vangen van het moment en pogen het te verbeelden is in de essentie wat de kunstenaar en dus ook mij drijft.

Een linoleumsnede is een hoogdruk. Alles wat niet afgedrukt moet worden is weg gegutst uit het linoleum. De gouden blokjes zijn na drogen met behulp van een sjabloon opgebracht.

Betty van der Kamp

Naamloos , Betty van der Kamp

Handdrukwerk meester 2020

Ontwerp opdracht gegeven aan Corina Blom, beeldend kunstenaar/docent aan Kunstacademie Friesland. Ze ontwierp het handdrukwerk “Flock of birds” . Dit Handdrukwerk krijgt elke Meester en Mecenas van het Gilde.

Al een tijdje kijk ik graag naar vogels in vlucht. Ik vind het mooi om te bedenken dat de vogels voordat ik ze zie al een bestaan hadden en nadat ik ze gezien heb weer verder leven.

De hele wereldgeschiedenis heeft ervoor gezorgd dat ik op dat bepaalde moment die vogels in vlucht kon zien. Ik vind de willekeurige plaatsing van de vogels in de lucht fascinerend. In mijn werk geef ik een  moment in de vlucht van vogels weer.

Voor dit werk voor kunstacademie Friesland maakte ik op Schiermonnikoog foto’s van vogels. Die gebruikte ik om de vogels in vlucht te tekenen en dat ontwerp heb ik gebruikt om de vogels uit rijstpapier te snijden. Andere foto’s gebruikte ik om het ontwerp te maken dat over het rijstpapier gedrukt werd in de vorm van een lino. Dit alles ingeklemd in uitsneden op een zwartgeverfd papier én gesigneerd.

Flock of birds , Corina Blom

Risoprint gezel 2020

Ontwerp opdracht gegeven aan Nynke Venema, beeldend kunstenaar/docent aan Kunstacademie Friesland. Ze ontwierp de risoprint “Wandelwerken 2020” Deze Risoprint krijgt elke Gezel, Meester en Mecenas van het Gilde.

Nynke Venema vindt haar inspiratie in de natuur. De structuren, lijnen, ritmes en bewegingen gebruikt zij intuïtief om fotografische en filmische beelden te maken.

Nynke Venema vindt haar inspiratie in de natuur. De structuren, lijnen, ritmes en bewegingen gebruikt zij intuïtief om fotografische en filmische beelden te maken. Met deze beelden zoekt zij vervolgens naar een bepaalde balans en verstilling, die niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar is. Een gevoel dat alles goed is.

Door een fotografisch beeld te vertalen naar kleurlagen, worden de structuur en de lijnen in het beeld benadrukt en ga je er anders naar kijken. Er ontstaat een nieuwe natuurlijke balans.

Wandelwerken 2020 , Nynke Venema

Gilde genomineerde Zeefdruk 2019

 • Anita Vogel
 • Aria van Kalteren en Karina van Lent
 • Yvette de Koning

Winnaar 2019: Yvette de Koning, met haar zeefdrukontwerp “Lege ruimte”. Deze zeefdruk krijgt elke Gezel, Meester en elke Mecenas van het Gilde dit handdrukwerk. ——————–

De lege ruimte , Yvette de Koning

Gilde genomineerde Monoprint 2019

 • Anita Vogel
 • Sonja Hooglander
 • John van Bezu

Winnaar 2019: John van Bezu met zijn monoprint “Zien en Gezien worden”. Naast de zeefdruk, ontvangt elke Meester, Mecenas van het Gilde ook dit handdrukwerk.

Zien en Gezien worden , John van Bezu

Zeefdruk Gezel 2018

Zeefdruk gemaakt door Doet Boersma, beeldend kunstenaar uit Leeuwarden beeldend kunstenaar/docent aan Kunstacademie Friesland. De titel  van deze zeefdruk is “Exuberance”. Deze Zeefdruk krijgt elke Gezel, Meester en Mecenas van het Gilde.

Techniek: Een zeefdruk wordt gemaakt door elke kleur door een sjabloon (zeef) te drukken. Elke kleur wordt apart over elkaar heen gedrukt. Hierdoor kunnen er zeer kleine verschillen ontstaan in druk.

Elke zeefdruk heeft een eigen nummer. Dit nummer staat onderop de zeefdruk. Bijvoorbeeld 6/300 betekent dat er in totaal 300 zeefdrukken gemaakt zijn, waarvan dit nummer 6 is. Deze nummering is met de hand op elke zeefdruk gezet. Ook is de zeefdruk persoonlijk gesigneerd en staat het jaar van uitvoering er op. 

Zeefdrukken in kleine oplages kunnen met de hand gemaakt worden, grotere oplages worden (deels) geautomatiseerd gemaakt. Altijd is het ontwerp en de kleurscheiding het werk van de kunstenaar in samenwerking met de zeefdrukker. Deze zeefdruk is door Extrapool in Nijmegen gemaakt op een Risoprinter.  Deze zeefdruk is gemaakt op Munken papier, 230 grams 

Ontwerper: Jaarlijks vragen we studenten van de Kunstacademie een ontwerp hiervoor in te sturen. Het bestuur (samen met uitgenodigde deskundigen) kiest 1 uit deze ontwerpen. Door deze keuze, ontstaan er een nominaties en een prijs “Beste ontwerp van dat bepaalde jaar”.  Hiermee ontstaat voor studenten de mogelijkheid om dit op hun curriculum te zetten, wat hun carrière kan helpen ontwikkelen.  In het eerste jaar is beeldend kunstenaar Doet Boersma, directeur van de Kunstacademie, gevraagd een ontwerp te maken. 

Titel: De titel  van deze zeefdruk is “Exuberance”. Het is gemaakt naar een schilderij, met dezelfde titel. In deze zeefdruk is de enorme kiem- en groeikracht van de natuur te zien. De zeefdruk laat deels te raden over, de kunstenaar heeft niet alles bepaald. De sfeer staat voorop. Door de geel/oranje vlakken links en rechts ontstaat er een soort “toegang” naar het tafereel.  De kijker kan het tafereel betreden en  wordt in het tafereel getrokken, vol geheimzinnigheid en vegetatie. 

 Collectie: De papiermaat van de zeefdruk is 30 x 40 cm. Door het jaarlijkse ontwerp op dezelfde maat te laten uitvoeren, kunt u een collectie vormen. In het derde jaar van uw lidmaatschap als Meester, ontvangt u een collectiedoos, waar de zeefdrukken in bewaard worden. In het vijfde jaar, ontvangt u een wissellijst, om 1 van uw zeefdrukken op te kunnen hangen. Het is ook mogelijk om een extra doos of  wissellijst te bestellen, kijk op: www.kafrl.nl/Gilde 

Exuberance , Doet Boersma

4 Etsen (drogenaald) Meester 2018

Ets (droge naald) gemaakt door Doet Boersma, beeldend kunstenaar/docent aan Kunstacademie Friesland. Ze ontwierp de 4 etsen (droge naald). Deze 4 etsen krijgt elke Meester en Mecenas van het Gilde.

Techniek:  Etsen is een zeer oude techniek; het resultaat van een echte ets is echter onovertroffen! Het woord ´etsen´ komt van het Duitse woord ätzen dat `invreten` betekent (met zuren).Het verschil tussen een ets en een zeefdruk is duidelijk: de ets heeft een ´moet´….

…. (een indruk) in het papier en een zeefdruk is glad van oppervlakte. Bij de etstechniek “droge naald” wordt geen zuur gebruikt om de lijnen in te laten bijten, maar wordt met een etsnaald de voorstelling in een plaat gekrast. 

Een droge naald is een oude techniek. Rembrandt maakte met een tekening, gekrast met een etsnaald in een koperen plaatje, afdrukken op papier, door middel van een etspers. Tegenwoordig zijn er verschillende dragers voor de tekening. In dit geval is er een kunststof plaat gebruikt. Na het inkrassen van de tekening, wordt de plaat ingeïnkt, Daar wordt professionele etsinkt van Charbonnell voor gebruikt.  De ingeïnkte plaats wordt “afgeslagen”, dat wil zeggen dat de overtollige inkt er af gehaald wordt en de kunstenaar bepaalt welke delen lichter en welke delen donkerder blijven. Droge naald is een hele schilderachtige techniek. Door de inkt in verschillende hoeveelheden, diktes en kleuren toe te passen kunnen de afdrukken per plaat zeer verschillen. Een droge naald heeft veel minder afdrukken per plaat dan een ets die ingebeten is met zuur. Daardoor zijn er minder afdrukken en is het exclusief door de kleine oplage.  

Elke afdruk van de droge naald, heeft een eigen nummer. Dit nummer staat onder de druk. Bijvoorbeeld 6/14 betekent dat er in totaal 14 zeefdrukken afgedrukt zijn, waarvan dit nummer 6 is. Deze nummering is met de hand op elke ets gezet. Ook is de ets persoonlijk gesigneerd en staat het jaartal en de titel er op. 

 Het papier (van te voren geweekt) is 300 grams Hahnemühle etspapier. Doordat het papier zacht is, kan de inkt ín het papier gedrukt worden. Een ets wordt afgedrukt door de etspers (2 stalen rollen). Door de druk van de pers zie je altijd dat de ets wat dieper ligt dan het platgedrukt papier. De verdiepte rand die te zien is, heet een “moet”.  

De schilderachtigheid van de droge naald techniek wordt soms versterkt door er met schildersmaterialen in te werken. In dit geval is er pastelkrijt toegevoegd, wat het fluwelen karakter van de droge naald versterkt. 

Ontwerp: De ontwerper van deze jaarlijkse druk, bepaalt de techniek, passend bij het ontwerp. Doet Boersma heeft het eerste jaar van het bestaan van het Gilde deze ets ontworpen en afgedrukt. Dit jaar hebben de bestuursleden van het Gilde, samen met vrijwilligers van Kunstacademie Friesland de oplages van de verschillende etsen helpen afdrukken. Er zijn 8 ontwerpen gemaakt en gedrukt (omdat er kleine oplages gemaakt zijn, per ontwerp).  Een aantal ontwerpen zijn geïnspireerd door de natuur op Ameland,  een aantal andere geïnspireerd door paarden(kracht).

Collectie:  De papiermaat van de etsdruk is 30 x 40 cm. Door het jaarlijkse ontwerp op dezelfde maat te laten uitvoeren, kunt u een collectie vormen. In het derde jaar van uw lidmaatschap als Meester, ontvangt u een collectiedoos, waar de etsdrukken in bewaard worden. In het vijfde jaar, ontvangt u een wissellijst, om 1 van uw etsdrukken op te kunnen hangen. Het is ook mogelijk om een extra doos of  wissellijst te bestellen, kijk op: www.kafrl.nl/Gilde 

4 Etsen (droge naald), Doet Boersma

Na 3 jaar lidmaatschap ontvangt de Gezel/Meester/Mecenas een zuurvrije  doos om de collectie prenten (30×40 cm) te bewaren en te beschermen. Deze  blauwgrijze museumdoos, voldoet aan ICN 3/11 kwaliteitseis; is geschikt voor 30 jaar bewaring en voldoet aan de PA en  Silver Tarnishing Test.

De doos wordt geleverd met een keperband (blauw-grijs), waarmee de prenten (zonder beschadigen) uit de doos getild kunnen worden.

Wilt u niet wachten tot u 3 jaar lid bent, maar meteen deze doos bestellen? Dat kán voor € 7,50 per stuk. Excl. verzendkosten.

Stuur een mailtje naar de administratie van Het Gilde: gilde@kafrl.nl

Wordt u Gezel, Meester of Mecenas?

Met uw bijdrage kunnen wij de komende jaren Kunstacademie Friesland blijven steunen!

Wordt u Gezel, Meester of Mecenas?

BESTUUR

Gerrit Jan Hoogeland – Voorzitter;

Bert Stalenhoef – Secretaris;

Tineke Span – Penningmeester;

Marianne Diephuis en

Hester Witteveen – bestuurslid.

DOEL

De Stichting Gilde van Kunstacademie Friesland zorgt voor het actief ondersteunen van vernieuwingen, activiteiten en praktische zaken.

BEGINBALANS

Stichting Gilde van Kunstacademie Friesland begint met een 0 balans, er is gekozen voor een boekjaar van 1 juli t/m 30 juni, gelijklopend met het boekjaar van Kunstacademie Friesland.

KvK 71611681