Skip to content

Tekenlessen:

Voor absolute beginners of gevorderde tekenaars!

Leren tekenen is een wens van veel creatieve mensen,

we helpen je om te starten!

Tekenles voor beginners en gevorderden

Workshops en cursussen om te leren tekenen

“Ik wil leren tekenen, maar ik kan niet tekenen.” Deze kip-en-ei-kwestie weerhoudt veel mensen om te starten met tekenen. Terwijl juist het starten, het dóen, zo belangrijk is. Laat ons je over die drempel helpen met tekenles voor beginners en gevorderden.

In onze tekenlessen leer je stap voor stap beter tekenen, ongeacht het niveau waarmee je start. Ben je beginner? Dan leren onze tekendocenten je eerst om goed te kijken, want daar begint tekenen mee. Tijdens onze tekenles ga je aan de slag met verschillende materialen. Je gaat bijvoorbeeld met houtskool tekenen, maar ook met inkt, potlood, grafietstiften en pastelkrijt.

 • ontwikkel, verdiep en inspireer jezelf
 • Tekenen voor beginners en gevorderden
 • Leren tekenen met div. materialen
 • Professionele docenten
 • les van professionele docenten
 • Ook te volgen in de Zomeracademie

Wij bieden diverse tekenlessen aan, je vindt ze in ons aanbod Tekenen. In dit overzicht zie je ook wanneer je kunt starten en wat de kosten zijn. Tekenles in de zomer? Dan bof je, want dan zijn onze tekenlessen onderdeel van de Zomeracademie. We tekenen dan op bijzondere (buiten)locaties.

‘Ik leer deelnemers tekenen door gebruik te maken van de theorie van Betty Edwards. Bij deze techniek leer je ontzettend goed kijken, wat de basis is om te leren tekenen voor beginners. Na de cursus kun je tekenen.’.

- docent Aafke Sterenberg –
(Iedereen kan tekenen! De basis en Iedereen kan tekenen! Het vervolg)

Uit welke tekenlessen kan ik kiezen?

Kunstacademie Friesland biedt een breed palet aan tekenlessen. Je vindt ze hieronder. Voor meer informatie en aanmelden klik je op de link van een specifieke tekenles.

 

Technieken en specialismen:

 • Houtskool tekenen: een ontdekkingsreis in tekenen met houtskool, ongecompliceerd natuurlijk materiaal.
 • Urban sketching (en Plein air): naar waarneming tekenen tijdens teken-wandeltochten in de natuur.
 • Botanisch tekenen: leer botanisch verantwoord tekenen.
 • Pentekenen: laat je verrassen door wat je met pen, inkt en het juiste papier kunt maken.
 • Illustratie: illustreren kun je leren!
 • Modeltekenen - gekleed en naakt: leer met diverse tekenmaterialen op speelse wijze uitdrukking geven aan wat je ziet.

 

Leren tekenen:

 

Tekenen en schilderen:

 

In de zomer:

 • Zomerschetsopdracht: zelfwerkopdracht om beter te leren schetsen en vandaaruit ideeën te ontwikkelen (van mei t/m september).

Tekenles boeken

Boek de tekenles van jouw keuze via een link hierboven, of telefonisch. Een totaaloverzicht van onze workshops en cursussen vind je hier. Je kunt ook de Studiegids 2019-2020 of de brochure van de Zomeracademie downloaden.

Download onze brochures

Voor wie is tekenles bedoeld?

Iedereen die iets met kunst en creativiteit wil doen is welkom! Alle cursussen en workshops zijn voor (absolute) beginners en gevorderden. Ons kunstonderwijs is voor iedereen.

“Ik heb altijd gedacht dat ik niet kon tekenen, dat weerhield mij om te beginnen. Het was fijn om samen met een groep beginners te leren tekenen, je hebt dan een gezamenlijke start. Ik ben trots dat ik de stap genomen heb en al écht kan tekenen. Ik ben nog geen Leonardo natuurlijk, maar ik heb de beginselen geleerd en kan nu op verschillende manieren doorgaan.”

- Sjoukje Schoenmaker (35 jaar)

Waar worden de tekenlessen gegeven?

Van september tot en met april zijn de tekenlessen bij ons in Leeuwarden. Van mei tot en met augustus, tijdens onze Zomeracademie, voegen we daar een aantal inspirerende (buiten)locaties aan toe. Zo kun je botanisch tekenen in de Hortus in Buitenpost en kun je Urban sketching (tekenen en wandelen) volgen op Schiermonnikoog en in Rijs. In Leeuwarden wordt zomers een weekend ‘Portrettekenen starters’ gegeven.

Bij elke cursus of workshop wordt aangegeven waar deze plaatsvindt, bekijk hier ons aanbod.

Voor wie is tekenles bedoeld?

Iedereen die iets met kunst en creativiteit wil doen is welkom! Alle cursussen en workshops zijn voor (absolute) beginners en gevorderden. Ons kunstonderwijs is voor iedereen!

Waar worden de tekenlessen gehouden?

De Zomeracademie wordt op verschillende locaties gegeven, die passen bij de aard van de lessen. ’s Winters in Leeuwarden (locatie adres).

Bij botanisch tekenen ga je bijvoorbeeld naar de Hortus in Buitenpost. Urban sketching (tekenen en wandelen) op Schiermonnikoog en in Rijs. In Leeuwarden wordt in de zomer het weekend Portrettekenen starters gegeven. Vanaf september

Bij elke cursus of workshop wordt aangegeven waar deze plaatsvindt, bekijk hier ons aanbod.

Misschien heb je ook interesse in ?