Wie zijn we

Kunstacademie Friesland is een particulier opleidingsinstituut voor alle disciplines in de beeldende kunst: tekenen, schilderen, fotografie en video, theorie, projecten, mixed media, kunstprojecten en kunstreizen. Met een modulaire deeltijd beroepsopleiding en een breed aanbod aan korte opleidingen, overdag, in het weekend of op avond.

Het hoofddoel van de beroepsopleiding is het opleiden van studenten tot beeldend kunstenaar. Alle activiteiten (cursussen/ workshops/ vakopleiding) zijn te vinden op de site. Het aanbod en programma wordt ruim vóór aanvang gepubliceerd op deze website en via brochures.

Missie en Visie

Trek je eigen lijn

Kunst heeft een ongekende verbeeldingskracht. Een kracht die je in staat stelt om verbindingen te maken: van mens tot mens, met de samenleving, met de wereld. Kunst biedt een venster op heden, verleden en toekomst en spiegelt daarmee wie je bent, wie je was en wie je kunt worden. Kunst geeft ons letterlijk en figuurlijk perspectief. Kunstacademie Friesland biedt iedereen de mogelijkheid om de kunstenaar in zichzelf te ontdekken.

Onze Missie

Grensverleggend in kunstonderwijs!

Kunstacademie Friesland biedt beginnende kunstenaars, jong en oud, de kans om zichzelf op het gebied van kunst te ontwikkelen. Kunstacademie Friesland is niet alleen een omgeving voor kunstenaars die een opleiding willen volgen, maar is ook een boeiende omgeving voor mensen die professionele (losse) cursussen willen volgen in verschillende disciplines.  

We bieden een uitdagende en erkende opleiding op Hbo-niveau aan (deeltijd) met uitdagende en professionele begeleiding. Kunstenaars met passie voor onderwijs, helpen studenten zich optimaal te ontplooien en een bijdrage te leveren aan het culturele klimaat in Fryslân.

Onze Visie — Doelstellingen

Een breed cursusaanbod faciliteren voor zowel beginnend als gevorderd kunstenaar en waarbij de kwaliteit is gewaarborgd.

Het opleiden van studenten tot innovatieve en zelfstandige kunstenaars, die onderzoekend en procesmatig kunnen werken in relatie tot de samenleving.

Het samenstellen van een uitdagend curriculum in de vorm van een modulair aanbod op HBO-kunstvakniveau.

Het verzorgen van een doorlopende leerlijn die jongeren voorbereidt op een vervolgopleiding in het kunstonderwijs.

Ons Team

Doet Boersma

Directeur, Initiator van Kunstacademie Friesland, opgezet vanuit cursusinstituut It Frysk Skildershûs. “Binnen mijn werkzaamheden initieer ik vernieuwingen in studieprogramma, IT en media samen met opleidingscoördinator, docenten en administratie. Verder beheer ik externe contacten en ben ik bereikbaar voor lopende zaken”. Ik ben altijd gemotiveerd om voorwaarden te scheppen, zodat deelnemers zich beeldend kunnen ontwikkelen. Friesland verdient een Kunstacademie”

Tea Sieta Greidanus

Hoofd administratie “Vanuit cursusinstituut It Frysk Skildershûs heb ik mee mogen helpen de certificering van de Kunstacademie vanuit de administratie te realiseren. Samen met Sieta vorm ik de administratie. Als team staan we docenten en studenten te woord en lossen we vragen op. Ik wordt er blij van, dat al die deelnemers hun kunstwerken hier komen maken”.

Sieta Brouwer

Administratie “Samen met Tea Sieta zorg ik er voor dat de administratie bereikbaar is. Ik vind het ontzettend leuk om per telefoon, via email of mondeling, docenten en studenten te woord te staan. Het is leuk en afwisselend werk om met al die verschillende mensen in contact te zijn”.

Judith Baarsma

Opleidingscoördinator  “Ik verheug me dat ik een bijdrage mag leveren aan de Kunstacademie Friesland. Ik ben opgegroeid tussen moderne design en ervaar dat als een groot voorrecht. Ik ben op de kunstacademie AkiArtezz afgestudeerd met een video installatie over dans. Daarna heb ik circa 15 jaar als interieurontwerper gewerkt. Momenteel werk ik parttime bij Keunstwurk waar ik cultureel ondernemers adviseer. Mijn favoriete cursus die ik geef is ‘Kickstart voor je idee;  waarin mensen hun ideeën, concepten voor (autonome kunst) projecten uitwerken”.


Beroepsonderwijs en CRKBO

Stichting Kunstacademie Friesland staat ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs bestaat uit een Register Instellingen en een Register Docenten. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. In het Register Docenten staan zelfstandig werkende docenten ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Docenten.

Docenten en vacatures

De docenten/beeldend kunstenaars van Kunstacademie Friesland, met alle deskundigheden en specialiteiten in diverse disciplines, zetten hun deskundigheid en persoonlijke aandacht in. Hierdoor is studeren aan Kunstacademie Friesland tóp! Hieronder de docenten die je het vaakst tegenkomt. Klik op de knop om meer te lezen en te bekijken over deze toppers.

We kijken altijd naar mogelijkheden tot uitbreiding en verdieping van ons bestaande aanbod. Denk je dat je een goede aanvulling hebt op ons programma? We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Wij stellen onze programma’s ruim voor aanvang samen. Voor het zomerprogramma doen we dit jaarlijks vóór 15 oktober (het jaar vooraf aan het zomerprogramma). Het programma vanaf september stellen we vóór 15 januari vast.

We zoeken op dit moment docenten voor de volgende disciplines:

Vrijwilligers

Kunstacademie Friesland heeft een leuk team met vrijwilligers die helpen met routinewerkzaamheden, hand- en spandiensten. Wil je hier meer over weten?

Lijkt het je leuk om ons team te versterken?

Vrijwilligers

Wie kom je hier nog meer tegen? Op Kunstacademie Friesland zie je verschillende gezichten terugkomen. Leuk om ze te leren kennen!

Dirk Visser is schoonmaker en congiërge. “Ik ben blij als een atelier er weer mooi schoon en netjes uitziet”. Dirk is tevens de werkmaat van Jaap. Samen leggen ze aan, repareren ze en dragen zorg voor pand en het terrein.

Jaap van der Weg is ook alle dagen op de Kunstacademie, hij wil liever niet op de foto, maar ieder kent hem wel………

Anjo Dijkstra is de langst aanwezige vaste vrijwilliger op vrijdagen.  Daarnaast springt ze bij op andere dagen als er speciale klussen zijn, zoals belklussen of gastvrouw op open dagen.

Hetty Kloosterman doet als vrijwilliger routinewerkzaamheden. Ze assisteert met de Junior Art lessen en doordat ze graag en goed fotografeert helpt ze content te maken voor onze sociale media.

Erik van de Kamp, vrijwilliger, is van alle markten thuis. Hij helpt bij onderhoud, voorbereiding ateliers en vakinhoudelijke ondersteuning.

Jetske Anema is onze materiaal- en magazijnvrouw. Zij controleert materialen, vult aan en ruimt op.

Irene Lelyveld helpt ons wekelijks met routine en springt bij met alle extra werkzaamheden en activiteiten, zoals tafels klaarzetten bij een lezing of de bibliotheekboeken sorteren en labelen.

Nelly de Vos helpt het liefst met incidentele klussen, zoals verflappen scheuren, kwasten “merken” en het magazijn opruimen.

Ageeth Nawijn werkt sinds 2 weken niet meer bij ons als vrijwilliger: ze heeft werk gekregen. Gefeliciteerd Ageeth! Leeuwarden, 15 april 2024

Ria de Vries: Mijn motivatie om als vrijwilliger te werken bij de Kunstacademie is, dat het een inspirerende omgeving is. Samen met andere vrijwilligers het reilen en zeilen te ondersteunen en overzicht te houden. Zo ook opruimen, uitpakken, bijvullen, vragen beantwoorden en het schoon houden van ateliers. Soms vul ik koffie en thee aan, bijvoorbeeld.

Henk Brijker is de vrijwilliger die ‘ het transport’ voor de Kunstacademie verzorgd. Hij haalt bijvoorbeeld materialen zoals steen voor het beeldhouwen, brengt pakjes weg haalt zware pakken papier. Bij zware klussen is hij paraat om bijvoorbeeld te beeldhouwtent mee op te zetten of de keramiekoven naar boven te begeleiden.

Doedtie Brijker helpt bij het transport haar man Henk bij routeplanning. Doedtie helpt met uitzoek- en opruimklussen en is ad hoc inzetbaar.

Sietze de Vries: Onderweg met schilderwerken enallerhande zaken ben ik graag vrijwilliger. De Kunstacademie is een prachtige gelegenheid om hand- en spandiensten aan te bieden met mooie mensen.

Janny van Zuiden is de langst meelopende vrijwilliger. Janny heeft de zorg over plaatjesboeken: wekelijks schoonmaken, vernieuwen en sorteren (gedoneerde fototijdschriften knipt ze hiervoor uit ). Daarnaast vouwt Janny (samen met haar man Sietse) de beroepsopleidingsfolders en scheurt schilderslappen.

Stichting en bestuur

Mw. Maaike Prins; voorzitter
Mw. Hilda Scholten; secretaris
Mw. Bea Bijlsma; penningmeester
Mw. Tine Liefke Wiersma; bestuurslid

Beleid

Kunstacademie Friesland wil iedereen, van beginnende tot vergevorderde professional – de mogelijkheid bieden zich verder te ontwikkelen in de beeldende kunsten. Echter, het belang van Kunstacademie Friesland strekt veel verder dan de individuele deelnemer. Het primaire doel van Kunstacademie Friesland is het creëren van een kunstzinnig, professioneel, artistiek klimaat. Een klimaat dat een dergelijke kunstontwikkeling mogelijk maakt, voor zowel beginnende studenten als reeds gevorderde professionals. Door het brede aanbod en de professionele docenten, kan beeldend talent in Fryslân tot wasdom komen.

Een artistiek klimaat voorkomt vlucht van (jong) talent en zorgt ervoor dat (startende) professionele kunstenaars meer mogelijkheden krijgen om in hun inkomen te voorzien en in en vanuit Fryslân te (blijven) werken. Op dit moment zijn er ruim 40 beeldend kunstenaars als docent aan de academie verbonden. Hun aanwezigheid draagt bij aan een inspirerende omgeving, waarin ze in de samenwerking met studenten en collega’s uit andere disciplines tot vernieuwing komen.

Alumni studenten

Het hoofddoel van de beroepsopleiding is het opleiden van studenten tot beeldend kunstenaar. Alle activiteiten (cursussen/ workshops/ vakopleiding) zijn te vinden op de site.

Project voor derden

De Kunstacademie Friesland biedt de mogelijkheid van deskundig begeleiden en uitvoeren van kunstprojecten voor derden.

Academie materialen winkeltje

We hebben een klein assortiment aan essentiële kunstenaarsmaterialen te koop, zoals: dummy’s , papier, potloden, houtskool, inkt, pennen, acrylverf en dergelijke. Ben je in ons pand, dan zit het winkeltje direct naast de ingang. Heb je iets nodig? Op de administratie helpen ze je graag. Wil je weten of iets voorradig is of kunnen we iets voor je klaar zetten, bel dan naar: 058 – 213 6542


Dit is ons logo. Net als Kunstacademie Friesland: helder, open en het staat niet recht “in de pas”. Het logo wipt op en laat zien dat het niet doorsnee is. Immers, een kunstenaar kiest niet reeds bestaande paden, zoekt naar nieuwe uitdrukkingsvormen, en bewandelt daardoor onconventionele wegen.

Reviews

Ik heb een geweldige dag gehad gisteren. Alles weer zo goed geregeld, fantastisch les.

Nanda Rozenstraten

“Abstractie en visualisatie” (docent Marije Bouman) heeft me anders doen kijken.

Jouke van der Zee, afgestudeerd.

De vakken materiaaliconografie en autobiografisch werken hebben mij sterker en zekerder gemaakt als kunstenaar.

Wietske Rypkema, afgestudeerd
Loading...