Tutorial 24: Een veer: opdracht in 5 delen.

Tutorial 24: Een veer: in lijn, zwart wit, compositie, kleur en abstrahering

Kies een eenvoudig voorwerp , in dit geval een veer, dat kan ook een lepel, een takje, een blad of bloem zijn. Een opdracht in 5 onderdelen.

Deel 1: Start met het tekenen van het onderwerp

Teken het ondewerp met verschillende materialen en op verschillende manieren. Als je het onderwerp binnen een kader plaatst, heb je meteen ook restruimtes. Probeer maar eens.

Deel 2: Compositie

Zodra je het onderwerp in een kader (=vakje)  tekent, kun je composities uit proberen.

Hierna volgen wat algemene compositie-suggesties die je uit kunt proberen. Een compositie maak je altijd in een kader om de restruimtes te kunnen bekijken.  Je kunt een kader rechthoekig staand, rechthoekig liggend of vierkant maken. Voor een schilderij maak je compositieschetsen, om te onderzoeken wat het beste is. De eerste compositie die in je opkomt is niet altijd de beste keuze. Onderzoek naar composities is zinvol en leert je kijken. Maak de tekeningen niet te complex, een vereenvoudigde vorm is goed genoeg. Oefening baart kunst!

Deel 3: Zwart-Wit

Het onderwerp, (in dit geval een veer), kun je uitvoeren met pen en inkt of penseel en inkt. Leg de nadruk op licht en donker en onderzoek een paar mogelijkheden. Let vooral op verschillende achtergronden in verschillende composities.

Deel 4: Kleur

Ga een aantal composities in kleuren uitvoeren. Dit hoeft niet uitvoerig, het kan schetsmatig ingekleurd worden, het is immers een onderzoek.

Deel 5: Abstraheren/vormveranderen

Schrijf eerst een aantal veranderwoorden op die je kunt toepassen op een veer (of ander onderwerp) . Hieronder een aantal genoteerd. Pas die toe op een aantal composities.  Oefenen, oefenen, oefenen!

            

Deel 5: Kies en werk uit

Kies 1 of 2 abstraheringen en werk ze uit in het materiaal naar keuze.

Na een compositiekeuzekeuze (in dit geval een combinatie van de 2 laatste composities) is er een werkstuk gemaakt in kurklinoleum.

Een omvangrijke opdracht in 5 delen. Je leert essentiële beeldelementen toe te passen. En nu jij. Zet’m op!

Wil je meer tutorials bekijken, kies een inspirerende opdracht en leer over materialen en kunst!

Loading...