Tutorial 10 Voorjaarsbloemen, idee, opzet en uitwerking

Opdracht: voorjaarsbloemen, idee, opzet en uitwerking

-Maak gebruik van het jaargetijde: wat is er te zien, wat spreekt je aan en welke keuze maak je (maak foto’s en schetsen)   . Foto voorbeelden:   

Narcissen in Oentsjerk
De kopjes staan alle kanten op.

Bij het schetsen ga je uit van de basisvormen (cirkels worden elipsen als een cirkel gedraaid van je af staat)  van de bloemen . Als je de basisvormen kent, maakt dit het tekenen van de bloemen in verschillende richtingen (naar voren, naar boven, naar onderen, van achteren) gemakkelijker.

Als je de bloem kunt tekenen in allerlei richtingen, dan kun je de compositie schetsen. Een compositie plaats je altijd in een kader. Door het tekenen in een kader, kun je de restvorm goed bekijken. Bij het schetsen van een compositie, ga je altijd bedenken wat je uit wilt drukken, “wat wil je laten zien”.

Deze 2 composities laten een abstractie zien van een narcis. De narcis wordt vergroot, zodat je kunt “verdrinken” in de grote gele vormen.

Je kunt ook composities landschappelijke tekenen. De composities hoeven niet uitgewerkt te worden. Hou het schematisch, zodat je gemakkelijk schetst en veranderingen en aanpassingen kunt maken.

Uitwerking a.h.v. compositietekeningen hierboven. Een uitwerkinghoeft nooit precies zoals je schets te zijn. In een schets zoek je naar ideeën . Uitwerken met een ander materiaal betekent dat er weer een ander beeld kan ontstaan.

En nu zelf aan de slag!

-Kies een bloem die op dit moment bloeit.

-Maak schetsen, foto’s of pluk ze!

-Teken de basisvormen en teken de bloem in alle richtingen. Leer de bloemvorrm goed kennen

-Maak een aantal composities (in een kader)

-Maaak een schilderij op basis van je compositietekening(en).

Zet’m op!

Wil je meer weten over het leren tekenen en tekenmaterialen, kijk dan op ons aanbod : https://kunstacademiefriesland.nl/aanbod/?filterText=tekenen

Wil je meer tutorials bekijken, kies een inspirerende opdracht en leer over materialen en kunst!

Loading...