Opbrengst kunstloterij Kunstacademie


Dit jaar heeft de kunstloterij van Kunstacademie Friesland € 650,- opgebracht. Het goede doel wat we dit jaar kozen, was het door een orkaan getroffen St. Eustatius of Statia zoals de inwoners het noemen, een klein eiland met 3500 mensen, onderdeel van het Nederlands Koninkrijk. Daar ligt nog veel in puin, er is nog zoveel werk te doen.

Oud cursist Dirkje de Jong werkt daar samen met tekendocent/ art teacher Cheriette van het voortgezet onderwijs. Ze  willen in de zomervakantie een activiteit plannen wat toegankelijk is voor alle kinderen op het eiland.

De zomervakantie duurt vaak erg lang en er is nog veel armoede op het eiland. Lang niet iedereen kan met vakantie en er zijn veel alleenstaande ouders die overdag moeten werken, waardoor veel kinderen alleen thuis zijn of bij familieleden zijn of op straat rondhangen. Kinderen missen de kans om te tekenen of schilderen. Zoals wij gewend zijn dat je thuis als kind kleurpotloden hebt of wasco, laat staan een papiertje om op te tekenen, zo hebben ze hier soms alleen een grijs potlood en wordt er alleen op school getekend en gekleurd.

Van het geld van de loterij kopen ze schildermateriaal om  met de kinderen te schilderen, spelletjes te doen, hen wat eten aan te bieden en drinken wat ze thuis niet altijd krijgen en met een leuke geschilderde steen of klein zelfportretje weer naar huis te laten gaan.  Belangrijk voor nu is dat het gratis toegankelijk is. Ze rekenen zeker op 75 tot 100 kinderen verdeeld over 2 tot 4 groepen.

Cheriette en Dirkje vullen onze donatie zelf aan met hetzelfde bedrag. Aan de lokale middenstand vragen ze de hapjes en drankjes te sponsoren. De verf en kwasten die ze aanschaffen, kunnen ze op een later moment opnieuw gebruiken voor een nieuwe activiteit. 

cid:image005.png@01D4CD4E.6F181760
Loading...