Portret Tekenen & Schilderen

In deze portretmodule kunnen beginners én gevorderden aan de slag. De module is ingedeeld in verschillende onderdelen: portrettekenen en -schilderen aan de hand van een model, én aan de hand van foto’s als referentiemateriaal met 2 docenten. Zo leer je stapsgewijs een portret op te bouwen in verschillende verflagen.

De eerste lessen worden door Monica Jonkergouw gegeven. Zij gaat aan de hand van model portetten tekenen, waarbij aandacht zal zijn voor vormstudie en licht-donker, als voorbereiding op de lessen die erna volgen van  Candace Charlton. Beginnende portrettekenaars zullen veel aandacht kunnen geven aan vormstudie. Een gevorderde portrettist gebruikt deze lessen om dieper in te gaan op sfeer, licht en donker.
Candace Charlton legt in 16 lessen veel nadruk op het belang van goed leren kijken en het ontwikkelen van technische vaardigheden om je observaties vorm te geven in verf.
Hiernaast wordt je gestimuleerd te onderzoeken hoe het innerlijke leven van je onderwerp zich uitdrukt in de fysieke vorm.

 

De Noorse schilder Odd Nerdrum zei; “alles moet omringd zijn door zichzelf.” Met deze uitspraak als inspiratie verdiep je je in hoe je de menselijke figuur kunt plaatsen in een betekenisvolle en verhalende omgeving. Dit kan een landschap, een interieur, of een geabstraheerde ruimte zijn. Er zal gewerkt worden met het ten voeten uit tekenen en schilderen van (geklede) modellen en naar foto’s als referentiemateriaal. Je onderzoekt de expressieve werking van verschillende poses, belichting, kleding en attributen. Je ontwikkelt technische vaardigheden in observatie, compositie en het opbouwen van verflagen (acryl en olieverf). Desgewenst kan er op groot formaat gewerkt worden, met één of meerdere figuren in één compositie. Deze cursus wordt gegeven door 2 docenten. Eerst worden er 8 lessen modeltekenen gegeven door Rein de Vries. Hij geeft aan de hand van naakt en gekleed model modeltekenen. Hierbij zal aandacht zijn voor vormstudie (verhoudingen) en licht-donker, als voorbereiding op de lessen die erna volgen van  Candace Charlton. Beginnende tekenaars zullen veel aandacht kunnen geven aan vormstudie. Een gevorderde modeltekenaar gebruikt deze lessen om dieper in te gaan op sfeer, licht en donker.

 


Docenten


Vakopleiding

Deze module levert 48 studiepunten op in de volgende fases

  • Fase 1 Keuzeruimte
  • Fase 2 Keuzeruimte
  • Fase 3 Keuzeruimte