Kunstreis Kopenhagen

Kopenhagen is vanaf de 15-de eeuw hoofdstad van het koninkrijk Denemarken. Het koninkrijk omvatte enige tijd ook Zweden en Noorwegen en delen van Duitsland. Nu is het een ministaatje in Europa.
De goed beloopbare binnenstad straalt nog steeds grandeur uit van het imperium wat het eens was met groen koperen daken in de binnenstad van kerken, kastelen en paleizen.
De brede zeearm die door de binnenstad loopt geeft de stad een prettige maritieme sfeer. De flinke kades en pakhuizen herinneren aan de tijd dat de veerboten en vrachtschepen hier binnen liepen uit het Oostzee gebied en van de Atlantische oceaan.

Denemarken heeft een onverstaanbare taal, en men gebruikt de letter Å, Æ en Ø.
Er is een andere munteenheid met een lastige omrekenwaarde. 1 euro is ca. 7,50 Deense kronen en 100 Deense kronen is ca. 13,50 euro. En het kleingeld heeft grappige gaatjes in het midden.
Je bent echt even in het buitenland.

De agglomeratie Kopenhagen heeft zo’n anderhalf miljoen inwoners, op een bevolking van 5,5 miljoen Denen. Kopenhagen heeft de laatste 15 jaren een flinke groei mee gemaakt van zo’n 1000 nieuwe inwoners per maand. Dat stabiliseert nu een beetje.
Het ligt aan de oostkust van het eiland Sjaeland en half op het eiland Amager. Aan de overkant van de zeestraat Øresund zie je de Zweedse stad Malmö liggen.
Inmiddels is de marine en de industrie uit de binnenstad verdwenen en er is veel nieuwe en spannende woningbouw en kantoren voor teruggekomen, soms met gebruik van oude graansilo’s en pakhuizen. Het is tegenwoordig vooral een dienstenstad.

Mensen in Denemarken zijn vrij kalm, je voelt je er snel thuis. En wat smaak betreft kiezen Denen liever iets moois dan veel. Design is vaak helder en eenvoudig, mag ook brutaal zijn, maar is vooral in verhouding met waar het toegepast wordt. Het moet niet boven een ander uitschreeuwen.
Men houdt van design en kunst en er worden nog steeds nieuwe kunst expositie ruimtes gebouwd om de nieuwe trends in de kunst een podium te bieden.
In de stad ontstaat ook op ruime schaal interessante nieuwbouw.

Er wordt een redelijke wandel conditie gevraagd op deze kunstreis.

Er is een programma samengesteld waarin de belangrijkste kunst en architectuur aan bod komt.
Kopenhagen is een stad waar de deelnemer van deze reis wellicht eerder is geweest en onderdelen van het programma al gezien heeft. Ook kan de deelnemer belangstelling hebben voor zaken die niet op het programma staan. Ook kan iemand liever een programma onderdeel overslaan om te rusten.
We gaan er van uit dat iedereen doet wat hij of zij het liefste doet.
Iedere dag heeft een korte bespreking van het programma en dan is het mogelijk even kort te sluiten wie wat wil gaan doen die dag.
Naast het programma zijn er namelijk vele interessante alternatieven in Kopenhagen.
De musea hebben vaak grote exposities die vrij bepalend zijn. Dit kan het programma beïnvloeden.

Met het vliegtuig vanaf Eelde is gunstig voor ons. Korte reistijd en goedkoop parkeren (van te voren reserveren kost 20 euro ipv 35 euro). We gaan uit van maandag 9.15 – 10.20, en retour vrijdag 17.40 – 18.45. Tickets kosten rond de 200 euro. Vliegen van Schiphol is goedkoper maar kost meer tijd om er naar toe te reizen en parkeren is duurder.

Een alternatief is met de bus te reizen maar die hebben vrij ongunstige tijden: Eurolines is het goedkoopst, rond 50 euro, Flixbus comfortabeler nachtbus rond 120 euro. Per reis 12 tot 14 uren onderweg. Met de trein kan ook. Je bent 12 – 13 uren onderweg. Ruim 120 euro.

Het is een dure grote stad en heeft niet erg goedkope één persoons kamers in de binnenstad om een grote groep te huisvesten. We bieden 2 persoonskamers aan met losse bedden in de jeugdherberg in het centrum van de stad. Dit is een betaalbare en gunstig gelegen uitvalsbasis.
U kunt er voor kiezen om zelf voor onderdak te kiezen.


Voorbereiding
Het doel van deze kunstreis is om een beeld te krijgen van Deense geschiedenis en hoe verschillende kunststromingen in Denemarken tot uiting kwamen en een eigen karakter ontwikkelden.
Daarnaast wordt van de deelnemer gevraagd eigen doelen te kiezen. Wat wilt u graag zien?
Om voor u zelf een beeld te vormen van wat er te zien is in Kopenhagen en van de, in het programma genoemde musea. Ook wordt gevraagd om kunstenaars en onderwerpen waarbij in de reader een * sterretje staat, informatie op te zoeken.

Van te voren wordt een college gegeven over Deense geschiedenis en wanneer en hoe en welke kunst daarin een plaats heeft.

Kosten: € 595,- o.b.v. logies met ontbijt. Overige eten en drinken zijn voor eigen rekening.  Meerprijs 1 persoonskamer: € 210,-

Inclusief rondleidingen en entree musea. 

Exclusief reis naar Kopenhagen (zelf regelen)  

Het programma wordt bij inschrijving toegestuurd,  bij vragen kun je altijd mailen naar info@kafrl.nl

 


Docenten


Vakopleiding

Deze module levert 20 studiepunten op in de volgende fases

  • Fase 1 Keuzeruimte
  • Fase 2 Keuzeruimte
  • Fase 3 Keuzeruimte