Droge naald (maak een ets)

Groepsaanbod: Droge naald (maak een ets)

De droge naald techniek is al erg oud. Rembrandt kraste tekeningen in een koperplaat, waarmee hij een afbeelding reproduceerde. Deze oude techniek hebben we met nieuwe inzichten en materialen toegankelijk en milieuvriendelijk gemaakt.

Droge naald hoort bij de grafische technieken, het wordt vaak etsen genoemd (in feite is het geen etsen, want dan heb je zuur nodig om de lijnen te verdiepen in een plaat). We krassen met een etsnaald een voorstelling in een plaat. Die plaat wordt ingeïnkt en daarna afgedrukt.

We hebben speciaal voor mensen die niet eerder getekend hebben of die dat moeilijk vinden een manier ontwikkeld, waardoor je een afbeelding gemakkelijk “over kunt trekken” op de etsplaat. Na het overbrengen van een afbeelding op een transsparante etsplaat bepaal je met het ininkten waar je het licht en donker zet in de afbeelding. Dit maakt elke ets uniek en kunstzinnig.

Deze techniek is ook ambachtelijk, je leert volgordes van werken. Ken je de volgordes van werken, dan is het prettig werken en ben je steeds benieuwd hoe de volgende afdruk gaat worden. Je ontwikkeld een “drive” om te werken naar de volgende afdruk! Je zit niet de hele tijd niet stil, tijdens dit proces. Het inkrassen gebeurd zittend, in inkten is staand/zittend, je loopt heen en weer om inkt te halen, om etspapier te drogen en op te halen, de etspers klaar te zetten en af te drukken. Het is een gezellige activiteit.

Je kunt je etsplaat ( afbeelding ) in verschillende kleurstellingen afdrukken tot je een kleine oplage hebt en gaat naar huis met een aantal door jou gemaakte etsen.


Wil je meer tutorials bekijken, kies een inspirerende opdracht en leer over materialen en kunst!

(Loading)
Loading...