Eveline van der Pas exposeert op de Kunstacademie

Sculpturen van papier, textiel en schildersdoek “Schoonheid, zuiverheid en het streven daarnaar”.

Kunstacademie Friesland start (naast de jaarlijke afstudeertentoonstelling) met het maken van 4 tentoonstellingen per jaar. De aftrap gebeurd door beeldend kunstenaar Eveline van der Pas met een overzichtstentoonstelling.

De verstoorde samenhang mens-natuur is wat Eveline van der Pas de laatste jaren bezighoudt. Schoonheid, zuiverheid, en het verlangen daarnaar is de rode draad in haar werk. Daarbij behorende maatschappelijke kwesties, filosofie en de Jungiaanse psychologie voeden haar. Ze werkt met natuurlijke en recycle-materialen. Ze maakt community-art-werken, vanuit duurzaamheid. Soms kunnen deze wel 50m lang zijn, afhankelijk van de locatie, zoals bijvoorbeeld haar installatie ‘Boven het Maaiveld’ Grote Kerk Leeuwarden 2018. Deze werd gemaakt in Mienskip, met hulp van o.a. studenten van Kunstacademie Friesland.

Op deze expositie toont Eveline van der Pas de diversiteit van haar werk van de laatste jaren, vanuit voornoemde thematiek. Het tweeluik met de zich ontvouwende ‘Conatus’, (zie twee foto’s) staat centraal in de ruimte. Verwant daaraan en nog maar net opgedroogd is de papersculpture ‘Intensive Care’. Er zijn ‘Soft Sutures’ (zachte hechtingen) te zien van natuurzijde en wol, Enkele van de schilderijen van collega kunstenaar Sjoerd Bakker kregen een wedergeboorte. Er werd in gesneden, geniet, geplooid en gemanipuleerd. Als sculpturen nemen ze ruimte in en vertellen een nieuw verhaal. Door te snijden in de schilderijen ontstaan verontrustende natuurrampen, stillevens als harnassen, en een Indiaan die met huid en haar vermengd wordt met een Amerikaanse zakenman. Deze werken worden voor het eerst geëxposeerd.

Eveline, beeldend kunstenaar én docent van het eerste uur op de Kunstacademie, werkt graag in opdracht. De vleugel-bomen ‘Conatus’ maakte ze voor een expositie in de Domkerk Utrecht. ‘Frisian Elements’ was een particuliere opdracht. In Revalidatie Friesland – Beetsterzwaag maakte ze in het hart van het gebouw een 3D ‘Boom van Beetsterzwaag’ van zachte natuurvezels, wol als hechtmateriaal.

Loading...