Uitnodiging opening tentoonstelling Natuurmuseum Fryslan, Leeuwarden

Anita Walsmit Sachs, 1 van de kunstenaars die van 12 juli tot 25 augustus exposeert in het natuurmuseum fryslan, geeft een weekend botanisch tekenen in Rijs 16 t/m 18 aug – Klik hier voor meer informatie

Klik op afbeelding voor persbericht

“Natura Artis Magistra”: de natuur is de meesteresse van de kunst. Andere vertalingen spreken van de lerares of leermeesteres van de kunst. In ieder geval is de natuur, de levende schepping er eerst en een voorwaarde voor het ontstaan van kunst. Telkens weer nemen kunstenaars, zelf onderdeel van de natuur, de natuur als uitgangspunt, als aanleiding, als inspiratiebron voor hun werk. Maar hoe veelvormig en verbazingwekkend de natuur ook is, de kunst overtreft haar. Zelfs als exacte gelijkenis wordt nagestreefd, is het resultaat meer dan het voorbeeld. Kunst verbindt de mens met de natuur. De beschouwer wordt verrijkt, aan het denken gezet, zijn of haar blik op de werkelijkheid verandert. Goede kunst maakt gelukkig.

“Oefening Baart Kunst”: kunstenaar ben je niet zó maar. Er moet hard gewerkt, veel geprobeerd, veel mislukt worden voor er iets tot stand komt dat het daglicht kan verdragen. Ja, echte kunstenaars zijn nooit klaar, ze blijven altijd oefenen, studeren, hun vaardigheden verfijnen en verbeteren. Het bestuur van de Hollandse Aquarellistenkring is dan ook heel strikt op de beoordeling van de kwaliteit van het werk van haar leden. Juist in het Natuurmuseum Fryslân, waar de rijkdom van de natuur besturdeerd en bezongen wordt, is een tentoonstelling van door de natuur geïnspireerde werken van enkele, héél verschillende leden van de Kring op zijn plaats.

Loading...