LOGIN CANVAS

 docenten

Een enthousiast team docenten, gedreven en professionele kunstenaars met een passie voor lesgeven, staan klaar voor een fantastische leerervaring aan de Kunstacademie Friesland!

 

Terug naar overzicht

Ruth Vulto Gaube, docent beeldhouwen, kunsttheorie

 

Ruth Vulto Gaube (1960, Düsseldorf) studeerde in 1988 af als beeldhouwer aan de Alanus University of Arts and Social Science te Bonn. Sinds 1991 woont en werkt zij in Nederland.

Haar beelden zijn organisch abstract en worden regelmatig op exposities in binnen- en buitenland getoond.

Sinds jaren is het hoofdthema van haar werk het vertalen van klank naar vorm.

Naast het werk aan haar eigen beelden en opdrachten is zij sinds 1988 docent beeldhouwkunst, kunstgeschiedenis en -theorie aan verschillende instellingen.

 

VISIE

 

De wereld van driedimensionale vormen is voor mij de zichtbare en vooral tastbare versie van de ideeënwereld. Het maken van beelden is voor mij een middel om deze wereld beter te begrijpen. Het is mijn weg om vragen over het bestaan of bepaalde fenomenen te doorgronden.

Nieuwsgierigheid en een gedrevenheid fenomenen te willen doorgronden zijn in mijn ogen basiskenmerken van elke kunstenaar.

De ideeën met beeldhouwmaterialen zoals steen, hout of brons vorm te kunnen geven, vraagt om een goede onderbouwing. Met veel plezier pas ik hierbij de oude ambachten zoals steenhouwen of houtsnijden toe en geef ik deze kennis door aan mijn leerlingen. Ik geniet ervan te zien hoe een degelijke afwerking en een vakkundige omgang met materiaal en gereedschap de kwaliteit van een kunstwerk kan verhogen.

 

Lesgeven is voor mij echter veel meer dan alleen het doorgeven van kennis. Het uitsluitend werken met klassieke beeldhouwer- en schildermaterialen is in mijn ogen niet meer voldoende voor een modern kunstbegrip. De mens zelf is het nieuwe medium voor de hedendaagse kunstenaar. Het is zijn opdracht bewustzijnsprocessen te initiëren en de anderen bij het scheppingsproces te betrekken.

De kunstenaar moet zijn ivoren toren verlaten en zijn medemens als gelijkwaardige partner in zijn kunst integreren. Kunst heeft nooit los van de maatschappij bestaan. Het is nu de tijd haar sociale kracht bewust en consequent in te zetten.

 

“Jeder Mensch ist ein Künstler.” - Joseph Beuys

 

 

Voor meer informatie zie

 www.ruthvultogaube.nl