LOGIN CANVAS

 ZOMERACADEMIE

De zomeracademie

Wie geen zomerstop wil houden kan tijdens deze periode kiezen uit verschillende programma’s, divers qua tijdsduur, zelfstudie en onderwerp.

Z 5. IK ZIE PERSPECTIEF

 

Op de houtsnede 'De tekenaar van de liggende vrouw' kijkt Dürer door een vizier naar zijn model. Tussen hen in is een raam aangebracht, verdeeld in gelijke vakken. De kunstenaar brengt datgene wat hij in deze kwadratuur ziet, over op een blad. ”Perspectief”, aldus Dürer, “is bekijken van een voorwerp door een glasplaat en het onderwerp achter het glas, wordt vastgelegd.” Die uitspraak had Dürer niet van zichzelf. Da Vinci had al vóór Dürer beweerd dat een schilderij vergelijkbaar was met een raam dat uitzicht biedt op een stukje van de wereld. Door dit raam te gebruiken ervaar je in de werkelijkheid hoe (lijn-)perspectief kan werken. Voor de weergave van een fantasievoorstelling is deze methode onbruikbaar. Je kunt echter het perspectief ook construeren met aangenomen vluchtpunten.

 

CURSUSINHOUD:

In deze cursus leer je werken met perspectief, een vluchtpunt (of verdwijnpunt), twee vluchtpunten, of meer. “Ik neem je mee, vanaf een vluchtpunt, je tekent mee, ik leg uit, doe het voor, zodat je precies weet hoe het werkt, doordat je het direct mee tekent.

Als je het trucje kent, kan je “los” en maak je tekeningen vanuit vluchtpunten, met of zonder lineaal.

 

Vrijdagavond demonstratie en uitleg, mee tekenen, zelf uitproberen en vragen. Zaterdag vervolg met twee vluchtpunten, en ter verdieping voor degenen die het al kunnen meer vluchtpunten, en ook vertekening (zoals verkortingen) naar boven en beneden, je kunt overal perspectief in zien.

Zondag verdieping, sommigen werken naar de waarneming, anderen blijven liever in het construeren van een stad of gebouw. Je kunt ook een foto reconstrueren volgens de wetten van het perspectief. Verras jezelf.

 

Zelf meenemen

Eigen tekenmaterialen: schetsboek of dummy, A3, A4 of A5, potloden, kleurpotloden, puntenslijper, liniaal, evt. fineliners of pen en inkt, evt. foto’s van objecten of gebouwen die je in perspectief wilt leren tekenen.

Aanmelden

DOCENT:

Eveline van de Pas

 

wanneer:

Vrijdag 19 t/m zondag 21 mei 2017 Vrijdagavond van 19.30-22.00 uur,

zaterdag en zondag:

10.30-16.00 uur

Deze workshop gaat NIET DOOR

 

 

Kosten:

€ 255,- incl. koffie, thee. Excl lunch en materialen.

 

Locatie:

Kunstacademie Friesland, Schrans 44,  Leeuwarden