LOGIN CANVAS

 docenten

Een enthousiast team docenten, gedreven en professionele kunstenaars met een passie voor lesgeven, staan klaar voor een fantastische leerervaring aan de Kunstacademie Friesland!

 

Terug naar overzicht

Jannes Kleiker, DOCENT SCHILDEREN

 

Jannes Kleiker (1957, Groningen) is een figuratief schilder en beeldhouwer.

 

ABK Academie Minerva 1984.

Hij schildert portretten, naakten, landschappen, dieren en fantastisch realistische voorstellingen.

Kenmerkend voor zijn schilderijen is het licht. Het onderwerp staat vaak in sterk zonlicht of een andere sterke lichtbron. Zo ontstaat een sterk clair-obscur, gecombineerd met diepe kleuren. Deze werkwijze zie je terug in alle genres.

 

De compositie is een ander aandachtspunt, en hier is een voorliefde zichtbaar voor lange smalle formaten.

Het fantastisch realistische werk ontstaat puur uit associatie. Een modelpose kan leiden tot een aaneenschakeling van attributen in een bestaande dan wel verzonnen omgeving. Dit wordt verder gestoffeerd met dieren of citaten uit andere schilderijen. Soms krijgen oude schilderijen een ‘extreme makeover’, en veranderen zo totaal van aanblik, voorstelling en lading.

Een fantastisch realistisch schilderij ontstaat al doende; er is niet een vooropgezet plan of een boodschap die wordt uitgedragen. Wel kan al schilderend en associërend een verhaal ontstaan, maar dat is puur persoonlijk. Iedereen heeft zo de ruimte om zijn of haar eigen verhaal bij het schilderij te maken. En dat is precies de bedoeling van de schilder. Geen boodschap, laat staan een preek, maar een eigen verhaal.

De portretten worden gemaakt voor en van particulieren en ook regelmatig voor de Rijksuniversiteit Groningen.  Deze hooglerarenportretten worden gemaakt van hoogleraren die met emeritaat gaan. Soms worden de portretten postuum gemaakt. De portretten komen in de faculteits- of senaatskamer te hangen en maken dan deel uit van de universiteitscollectie. Zie hiervoor:http://www.rug.nl/museum/galerij/index

 

Verder maakt hij portretten en poses van vrouwelijk naakt in klei of was. Sommigen daarvan worden in brons gegoten. De beelden komen soms weer terug in een schilderij, zoals in: Van aangezicht tot aangezicht, en Metamorfoses.

 

 

werk van Jannes Kleiker

 

Expositie met werk van Jannes Kleiker:

De 17e ORT in Museum Möhlmann te Appingedam, van 20 september t/m 20 december

D’art in de Galerei van de Lawei te Drachten;

 

19 september t/m 22 november

Natuurlijk Natuur, kunstgalerie Staphorsius te Westzaan, van 10 oktober t/m 31 december