LOGIN CANVAS

 docenten

Een enthousiast team docenten, gedreven en professionele kunstenaars met een passie voor lesgeven, staan klaar voor een fantastische leerervaring aan de Kunstacademie Friesland!

 

Terug naar overzicht

 

Hendrik Elings, DOCENT SCHILDEREN

 

Hendrik Elings (1967) is als schilder een product van de in het noorden van het land nog zo diep gewortelde traditionele, ambachtelijke en figuratieve schilderkunst. Met de nodige 'Friese nuchterheid' neemt hij zijn omgeving op een geheel eigen wijze waar.

 

Geboren en getogen aan de rand van een plattelandsdorp St.Annaparochie … het dorp waar ooit Rembrandt zijn ja-woord gaf aan Saskia van Uilenburgh. Daar...altijd maar die luchten...altijd maar die zeedijk...en altijd de nieuwsgierigheid naar wat er achter die dijk is te zien, te ruiken....te voelen.

Sinds een paar jaar woont hij er weer, ergens middenin dit in 1505 ingepolderde gebied, het Bildt en heeft deze nieuwsgierigheid een plek gevonden in zijn schilderijen. Donkere avondluchten in maanlicht, de Oudebildtdijk die als een rups door het vlakke land kruipt, of een verlaten lege plek, plekken die met herinneringen aan vroeger te maken hebben.

Naast deze landschappen zijn de schilderijen met dieren en mensen gebleven. Kwetsbaar, weerloos en zichzelf in hun doen en laten. Met een ingetogen palet, losse penseelstreek en relativerende knipoog geeft hij op een ontroerende wijze uiting aan een herkenbaar stukje van ons zelf.

 

www.hendrikelings.nl

 

 

werk van Hendrik Elings

“Deze nieuwe kunstacademie in Friesland is n prachtig en uiterst welkom initiatief. Om mijn ervaring als schilder te kunnen delen met enthousiaste en nieuwsgierige studenten lijkt mij voor beide partijen een verrijking. Dat ik studenten handvatten kan aanreiken om hun eigen 'handschrift' te kunnen laten ontdekken en ontwikkelen is prachtig. Om zo uiteindelijk werk te gaan maken wat lekker veel vragen op gaat roepen... vooral over jezelf. En!!.....van goede, eigenzinnige olieverfschilders kunnen er nooit genoeg van zijn!”