LOGIN CANVAS

 docenten

Een enthousiast team docenten, gedreven en professionele kunstenaars met een passie voor lesgeven, staan klaar voor een fantastische leerervaring aan de Kunstacademie Friesland!

 

Terug naar overzicht

Folkert Postma, docent tekenen

 

Na een leven in de reclame en presentatie bij een groot landelijk warenhuis en een tussentijds uitstapje in de Jachtbouw, ben ik gestart op de Kunstacademie Vredeman de Vries te Leeuwarden.

Dit was een avondopleiding en met 'Kunst en Vliegwerk', -er moest ook nog gewerkt worden- heb ik die opleiding in 1977 afgerond. De gemeente Leeuwarden kende mij de aanmoedigingsprijs 1977 toe voor afgestudeerden aan de Akademie voor Beeldend Kunstonderwijs Vredeman de Vries.

Het ontmoedigingsbeleid van de toenmalige BKR regeling deed me besluiten om de lerarenopleiding Tekenen en Handvaardigheid te doen. De gedachte dat naast een eventueel kunstenaarschap er wellicht ook een boterham viel te verdienen met lesgeven, was een geruststellende wetenschap.

Tijdens de opleiding op Ubbo Emmius ontdekte ik echter tot mijn stomme verbazing mijn ware passie: Lesgeven! Aan de RSG Magister Alvinus heb ik dat jaren lang gedaan aan VMBO, Havo en VWO, en met heel veel plezier. Ik voelde mij daar als een vis in het water.

Lesgeven aan het Frysk Skildershûs en een detachering aan de NHL horen ook nog in dit rijtje thuis. Dient nog vermeld te worden dat ik voor het SLO (Stichting Leerplanontwikkeling) nog een aantal stripalbums heb getekend voor het tekenonderwijs. Leren moet leuk zijn was de gedachte achter die albums. De hoofdrolspelers, Stip en Streep lieten je op een andere manier dan je gewend was, naar beeldaspecten kijken. Strips? Daar ben ik als kind al aan verslingerd geraakt en dat is nooit weer overgegaan.

 

Uit het voortgaande zou je kunnen afleiden dat ik niet voor het kunstenaarschap ben gegaan en dat is ook zo. Tijdens mijn werkzame leven heb ik echter wel een visie op 'het beeldende' ontwikkeld. De kunstenaar en schilder "Terpentijn", één van de fraaie figuren uit de strips van Ollie B Bommel, pleegde te spreken over de "Vibratie van de Dinges" als hij het over zijn werk en inspiraties had. Lekker zweverig dus.

Ik ben 'Old School'! Ik benader tekenen -en ik bèn een tekenaar- als een ambacht, of zoals je wilt, als een vaardigheid die je moet leren en ontwikkelen. En dat kan alleen maar met veel kijken en doen en veel oefenen. Zo bereik je een niveau waarop je verbeelding en beelden ten volle kunt vormen. En euh… de "Vibraties van de Dinges" die komt dan ook wel!