LOGIN CANVAS

veelgestelde vragen

 

Algemeen

Vraag: Welk materiaal moet ik meenemen naar de schilderles?

Antwoord: in het algemeen: gebrande omber, gebrande siena, gele oker, ultramarijn, kobalt, ceruleum, donkergeel en crimson en titanium wit, facultatief: roze/paars.

Platte bristol/varkensharen penselen, 1 puntpenseel, een verflap en een palet. Het kan zijn dat docenten een aanvulling/wijziging opgeven.

 

F5 toets en of foutmeldingen bij het laden van sommige pagina's/ update gemist?

Vraag: Waarom en wanneer moet ik regelmatig mijn F5 toets gebruiken?

Antwoord: Deze site wordt vooral tijdens de wisseling van de programma's regelmatig aangepast met nieuwe informatie. Als je vaker op deze site kijkt kan het zijn dat je browser zo ingesteld staat dat de site vanuit het cachegeheugen wordt geladen, waardoor je de veranderingen zou kunnen missen. Soms krijg je de melding dat er bestanden ontbreken op de server. Dit is lastig, maar kan geen kwaad. Wij doen ons best dit op te lossen. Wat jij kan doen is de cache legen in je browserprogramma of de pagina 'verversen' met de F5 toets, of klikken op het ronde pijltje in de url-adresbalk.

 

Over de Vakopleiding

Vraag: Hoe weet ik aan WIE ik mijn vraag betreffende mijn opleiding kan stellen en HOE?

Antwoord: op de pagina Practische info van de vakopleiding vind je een uitgebreid stroomschema, waarin je gemakkelijk kunt zien bij wie je moet zijn met jouw vraag, zodat je direct bij de juiste persoon bent.

 

Vraag: Ik heb de cursus tekenen en schilderen bij jullie gedaan, kan ik dan bij het volgen van de Vakopleiding hier ook van worden vrijgesteld?

Antwoord: Omdat we willen dat studenten van de Vakopleiding dezelfde basiskennis hebben, willen we graag dat elke student de hele Basis van de opleiding volgt. Dit kan tot gevolg hebben dat er doublures zitten in de lesstof, maar hiaten vullen we op.

NB. Studenten die in kunstgeschiedenis afgestudeerd zijn, kunnen dat vak laten vallen.

 

Vraag: zijn de kosten voor de keuzevakken bij de basisopleiding Kunstacademie Friesland inbegrepen?

Antwoord: De kosten van de keuzevakken zijn NIET bij het basisbedrag van de Vakopleiding inbegrepen.

 

Vraag: Kun je leraar beeldende kunst worden met de vakopleiding?

Antwoord: De vakopleiding is bedoeld om je te scholen als autonoom beeldend kunstenaar, er hangt geen onderwijsbevoegdheid aan, daarvoor moet je naar een andere opleiding.

 

Vraag: Welk niveau heeft de vakopleiding?

Antwoord: Het niveau is vergelijkbaar met het HBO bachelor. Omdat onze vakopleiding geen Rijksopleiding is, kunnen we niet het BaMa (=Bachelor/Master) systeem voeren, maar omdat de docenten allemaal academisch geschoold of door vakkennis en ervaring vergelijkbaar, dus hoger dan het Bachelor niveau, mogen we zeggen dat we het HBO bachelor niveau handhaven.

 

Vraag: Kan ik met deze opleiding instromen in andere beeldende opleidingen en vrijstellingen krijgen op andere opleidingen?

Antwoord: omdat de vakopleiding beeldend aan onze kunstacademie geen Rijksopleiding is, maar CRKBO gecertificeerd is, kan een Rijksinstelling nooit vrijstellingen verlenen. Kortom, deze vakopleiding doe je voor jezelf, om je te scholen als autonoom beeldend kunstenaar.

 

Vraag: Waar kan ik informatie vinden over jullie vakopleiding?

Antwoord: Alle informatie over onze opleiding, indeling, studiebelasting en kosten, zijn te vinden op deze site. Een verkorte versie van deze informatie staat in onze Studiegids, die af te halen is bij Kunstacademie Friesland, Schrans 44 in Leeuwarden.

 

Vraag: Mag ik langer over de Vakopleiding doen?

Antwoord: sommige studenten willen om welke reden ook, liever langer over hun studie doen. In overleg met de mentor kun je een verlengd traject afspreken. Een aantal zaken hebben we alvast geregeld:

In overleg kan een opdracht na de eindevaluatie ingeleverd worden, maar wel vóór 1 juni.

Een student kan besluiten alleen de Vakopleiding te volgen en het keuzevak later, aansluitend aan het Vakopleidingsjaar. Overgaan van de Basis naar de Verdieping (van jaar 2 naar 4) kan pas als alle punten voor keuzevakken en Vakopleiding compleet zijn, hetzelfde geldt van Verdieping naar Eindexamenjaar (van jaar 4 naar jaar 5).

 

Aanmelding keuzevak(ken)

Vraag: Moet ik direct bij opgave voor de Vakopleiding een keuzevak kiezen?

Antwoord: Nee, je keuzevak kun je ook in overleg kiezen met de toelatingscommissie. Misschien komt bijvoorbeeld uit het gesprek dat je je tekenvaardigheden nog kunt verbeteren en dat dat via het keuzevak tekenen mogelijk is. Er kan uit het gesprek bijvoorbeeld ook blijken, dat je je qua schildertechniek ver ontwikkeld hebt, maar qua visie nog niet. Dan kan aangeraden worden om van verschillende schilders les te nemen om je eigen visie te ontwikkelen, binnen het vak bijvoorbeeld met de cursus Schilder, schilder, schilder.

 

Vraag: Kan ik als student van de Vakopleiding ook de Masterclass als keuzevak kiezen?

Antwoord: Nee, de Masterclass is voor diegenen, die al een kunstopleiding gedaan hebben.

 

Modelkosten

Vraag: Als student betaal ik modelkosten. Moet ik dan ook nog modelkosten betalen bij het keuzevak portret/model?

Antwoord: Ja, elke cursus of keuzevak heeft eigen kosten. Als je 2 cursussen/workshops volgt waar beide modelkosten verschuldigd zijn, dan betaal je per cursus de bijbehorende modelkosten.

 

Kosten koffie en thee

Vraag: Als student betaal ik voor thee en koffie per jaar. Moet ik dan ook nog voor thee en koffie in de lessen van de cursussen/keuzevakken betalen?

Antwoord: Ja, de koffie en theegelden worden pér vak betaald.

 

Vraag: Als ik geen koffie/thee drink moet ik dan ook betalen?

Antwoord: Ja, u bent  altijd verplicht koffie/theegelden te betalen.

 

Materiaalkosten cursussen en keuzevakken

Vraag: Zijn de kosten voor de cursussen en keuzevakken inclusief materiaalkosten?

Antwoord: Nee, de materialen moet je zelf aanschaffen. Je kunt dat van te voren doen - bij een aantal cursussen staat vermeld welke materialen je nodig hebt. Je kunt ook wachten tot de eerste les, waarin je  materiaal kunt aanschaffen en dat afrekenen met de docent.