LOGIN CANVAS

Downloads en info

voor studenten

Aanmelding voor de  Vakopleiding vòòr de aanvang van het 1e semester van het seizoen. Opgave voor workshops en andere cursussen kan tot voor aanvang daarvan, mits er nog plaats is.

Eindtermen Kunstacademie Friesland

 

De Vakopleiding heeft eindtermen omschreven waar de cursist na elk onderdeel aan moet kunnen voldoen qua kennis, vaardigheden en inzicht. Naast het evalueren op de eindtermen, wordt de student aan de hand van een algemeen evaluatieformulier beoordeeld op zijn of haar ontwikkeling.

Bij de cursussen/keuzevakken staan de Kerndoelen per cursus benoemd.

 

BASIS (jaar 1 en 2)

 

Eerste jaar - Basis

Proces

Een student weet hoe een proces voor het maken van kunstwerken er uit kan zien, weet hoe er gestudeerd en bestudeerd kan worden en laat dit zien o.a. door het werken in de dummy.

 

Tekenen

De student kan tekenen in lijn en vlak, verschillende onderwerpen naar aanleiding van studie naar vorm, model en plein air, er kan perspectief toegepassen. De student leert tekenen met verschillende materialen. De student leert dat elk materiaal en elke manier van tekenen een andere inhoud geeft aan de tekening.

 

Schilderen

De student leert werken met acrylverf, dekkend en pasteus en diverse onderwerpen: landschap en dieren. De student leert een schilderij op te zetten met ondergrondkleuren. De student past verschillende schildervolgordes toe: van achter naar voren en van donker naar licht, van veraf naar dichtbij

 

Kunstgeschiedenis

De student leert de relatie kennen tussen oude culturen en de maatschappij, a.h.v. kennis over kunst vanaf de prehistorie, de Grieken en de 17e en 18e eeuw.

 

3d vormgeving

De student leert construeren met nieuw en gerecycled materiaal en het werken aan een thema.

Fotografie: De student leert eigen werkstukken fotograferen, archiveren en resoluties te gebruiken.

 

Fotografie

De student leert eigen werkstukken fotograferen, archiveren en resoluties te gebruiken. De student heeft basale kennis van sluitertijden, diafragma's, objectieven, iso-waarden, werking van een dsrl-camera, photoshop en archivering van beeldmateriaal en is in staat op eenvoudige wijze eigen werk te fotograferen.

 

Tweede jaar - Basis

Proces

Een student leert thematisch werken en past dit op een procesmatige wijze toe en laat dit zien onder andere door het werken in de dummy.

 

Tekenen

De student tekent stilleven, model en portret in lijn en vlak. Studie naar vorm, model en plein air, er wordt perspectief toegepast. De student past tekentechnieken en -materialen toe om daarmee een inhoud weer te geven.

 

Schilderen

De student leert werken met acrylverf, transparant, dekkend en pasteus in diverse onderwerpen: stilleven, figuur en portret. De student leert een schilderij op te zetten met grisailles en ondergrondkleuren. De student past verschillende schildervolgordes toe: van achter naar voren en van donker naar licht.

 

Kunstgeschiedenis

De student leert stromingen in de kunstgeschiedenis herkennen vanaf 19e eeuw.

 

3d vormgeving

De student leert ruimtelijk kijken en construeren.

 

Kleurenleer en compositie

De student leert mengen a.h.v. kleurenleer van Joh. Itten en persoonlijke paletten. De student leert mengen op het palet op zodanige wijze dat de kleur 'teruggemengd' kan worden. Qua compositie leert de student het verschil tussen orde en chaos en kan de gulden snede toepassen.

 

Fotografie

De student leert eigen werkstukken fotograferen, archiveren en de beginselen van het foto bewerken. De student leert het werken in een thema. De student heeft basale kennis van het fotograferen van eigen werk bij kunstlicht en is in staat een eenvoudig portfolio in boekvorm te maken.

 

Certificaat Basis, Werkbesprekingsformulier:

De student laat het volgende zien aan de hand van zijn/haar dummy/schetsen en beeldend werk in een portfolio:

 • een onderzoekende beeldende houding;
 • te kunnen tekenen en schilderen met lijn, vlak en kleur van verschillende onderwerpen;
 • een 3d beeld maken en daarop reflecteren;
 • dat hij/zij zich verdiept heeft in 2 of meer keuzevakkken/cursussen, waardoor er technische en inhoudelijke verdieping is ontstaan;
 • kunsthistorische kennis;
 • een digitaal portfolio;
 • inzicht in het eigen ontwikkelingsproces middels reflectie en beschouwing.

 

 

VERDIEPING (jaar 3 en 4)

 

Derde jaar -  verdieping

Blok 1:

De student leert inzicht te krijgen en te werken met het eigen creatieve proces, d.m.v. het leren omschrijven en verbeelden van een concept- en thematische verwerking. De student laat dit o.a. zien d.m.v. een dummy en digitaal.

Blok 2 en 3:

De student ontwikkelt 2x een eigen beeldende visie en thematiek en voert deze beeldend uit met begeleiding van 2 verschillende docenten.

Blok 4:

Media: de student leert een eenvoudig grafisch ontwerp te maken, leert hoe sociale media werken, een website te maken of te verbeteren en een digitale portfolio te maken.

 

Vierde jaar - verdieping

Blok 1:

Proces: de student ontwikkelt een concept en schrijft zijn/haar artist statement in een verantwoorde grafische uitvoering en digitaal. Presentatietechniek/media: de student leert een eenvoudig filmpje maken en te monteren.

Blok 2:

Marktkennis: de student leert plaats te bepalen en te communiceren in de kunstmarkt. De student laat dit praktijkgericht zien door een marktgerichte opdracht.

Blok 3 en 4:

De student ontwikkelt 2x een eigen beeldende visie en thematiek en voert deze beeldend uit o.l.v. twee verschillende docenten. Eén van de opdrachten is een praktijkopdracht.

 

Certificaat Verdieping, Werkbespreking:

 • De student laat zien dat hij/zij zich verdiept heeft middels 2 of meer keuzevakkken/cursussen, waardoor er technische en inhoudelijke verdieping is ontstaan.
 • De student laat 2 uitgewerkte concepten/thema’s zien, d.m.v. een dummy/schetsen en beeldend werk in een (digitale) portfolio.
 • Eén van de concepten is tevens marktgericht gepresenteerd, grafisch en digitaal.
 • De student schrijft tevens een artist statement.

 

NB De eindtermen m.b.t. de verplichte onderdelen STUDIEWEEKEND en BEELDBESCHOUWING volgen bij de bekendmaking van het programma voor 2016/2017.

 

Examenjaar, vijfde studiejaar, eindwerkbespreking:

 • De student laat zien dat hij/zij zich verdiept heeft middels 1 of meer keuzevakkken/cursussen, waardoor er technische en inhoudelijke verdieping is ontstaan.
 • De student laat zien dat hij/zij naar een eindpresentatie toe kan werken in een eindexamententoonstelling, waarin zelfstandigheid, kunstzinnige kwaliteit, verdieping en samenhang in het werk te zien en te lezen is.
 • De student reflecteert en relateert het werk aan eigen concept in relatie tot kunsthistorische betekenis.
 • De vormgeving van de scriptie en inrichting van de eindexamenexpositie, alsmede de digitale presentatie zijn passend geordend en vorm gegeven door de student.

 

 

WORKSHOPS 2017 sept-dec

32. Lekker krijten

33. Boeket

34. Acryl in alle aspecten

35. Monoprint

36. Expressieve dieren

37. Beeldbeschouwing

38. Aquarel

39. Droge naald

40. Encaustiek

41. Illustratieve collages

42. Abstraheren in stappen

43. Stop-motion

44. Dier in beweging

45. Pop-up papiersneden

46. Bermschiderijen

47. Droge naald inloopatelier

48. Bladgoud

49. Rietvelden

50. East meets west

WORKSHOPS 2018 jan-april

51. Instap Fotografie

52. Groenen

53. Niet-bestaande vogels

54. Inkt in alle aspecten

55. Waddenlandschap

56. Honden en hondjes

57. Hello fresh! Keukenschilderijen

58. Dorps- en stadgezicht

59. Punische was

60. Aquarel voor onderweg

61. De wereld Werkman en Escher

62. Botanisch tekenen

63. Koeien schilderen

64. Grafiek weekend

 

Korte Cursussen/DIV

23. Raku Stoken 4x

30. Kunstmaand Ameland

31. Kunstreis Berlijn

 

EXCURSIES EN LEZINGEN